lovasbereny

inkubatorhaz

inkubatorhaz

Hírlevél

Látogatók

Oldalainkat 22 vendég és 0 tag böngészi

Változások az uniós pályázatoknál!

 

tobbpenzA 2014-2020 közötti programozási időszakban összesen várhatóan 450 milliárd forintot kapnak a kis- és középvállakozások. Az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről, a pályázóknak a korábbiakhoz képest sok, számukra fontos változással kell számolniuk.

1. Több pénz jut a projektekre

Jelentősen csökkent a pályázatokra rakódott költségek köre. Korábban nem volt ritka, amikor egy-egy pályázat esetében akár a 40 százalékot is elérte azon költségtípusok köre, amelyek nem konkrétan a beruházáshoz voltak szükségesek, mint például a gépvásárlás vagy egy gyár megépítése, hanem az azt kiegészítő egyéb szolgáltatásokról – jogi tevékenység, projektmenedzsment, pályázatírás, kommunikáció, műszaki előkészítés – szóltak. A kormány a költségek mértékét 12,5 százalékban maximálta, ennek köszönhetően több pénz jut a projektek megvalósítására.

2. Gyorsabb információáramlás

Fontos szempont a kiszámíthatóság, így a pályázók egy évre előre tudhatják, hogy milyen pályázati kiírások fognak megjelenni. Egységesen 30 napos határidők kitűzésében gondolkoznak a pályázat megjelenése és a beadás között.

3. Változás a pályázatok elszámolásában

Jelentős segítséget jelenthet a vállalkozóknak, hogy nemcsak a pályáztatás folyamatát egyszerűsítette a kormány, hanem a likviditási gondok megoldásában is segítséget nyújt azzal, hogy a pályázók magasabb önerőt igényelhetnek egy-egy győztes pályázat aláírását követően. Megváltoztatták az elszámolás rendszerét is, a vállalkozásoknak később kell betenniük az adott projektbe a saját erejüket, mint eddig. Így egy ideig csak a támogatásból finanszírozható a beruházás. Ez segít létrehozni azt az eszközállományt, ami fedezetet biztosít egy későbbi piaci hitelhez a beruházás befejezéséhez, ha a vállalkozásnak nincs önrésze vagy az nem megfelelő mértékű.
Ugyancsak a pályázók életét segíti az átalányalapú elszámolás is. Ez azt jelenti, hogy egyes költségek esetében nem kell számlákat becsatolni, hanem a pályázaton megnyert források bizonyos százalékáig átalányalapon számolhatnak el a pályázók. Ezeket a technikai költségeket a pályázaton megnyert forrás többi részének a lehívásával arányosan hívhatják le.

4. Papírmentes ügyintézés

euA 2014-2020-as uniós pályázati források elérését lehetővé tevő informatikai rendszer, a Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR), amely lehetővé teszi, hogy egyetlen oldalt, az adott vállalkozás nyilatkozatát kell kinyomtatni, de ha a pályázó rendelkezik elektronikus aláírással, akkor a teljes igénylési folyamat papírmentesen intézhető.

Tanácsadással, pályázatírással, pályázati elszámolással kapcsolatos kérdéseivel keressen bizalommal bennünket!

www.canlip.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.